Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

άλμα μήκους

Άλμα σε μήκος (Long jump) Προσομοίωση





Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η σκιά μιας μαύρης τρύπας


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφησαν» τη μεγάλη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87). Ή μάλλον τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως.
Black hole image
Διαβάστε 


Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Το βέλος του χρόνου και η αντιστροφή του σε ένα κβαντικό υπολογιστή της IBM

Arrow of time and its reversal on the IBM quantum computer

Η αποκάλυψη της προέλευσης του "βέλους του χρόνου" παραμένει μια θεμελιώδης επιστημονική πρόκληση. Στο πλαίσιο της στατιστικής φυσικής, το πρόβλημα αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής, ο οποίος δηλώνει ότι η γενική τάση στα πραγματικά συστήματα είναι η αύξηση της εντροπίας τουςΑυτό θέτει το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν πρωτόκολλα για την καταστρατήγηση του μη αναστρέψιμου χρόνου και, αν ναι, να εφαρμοστούν πρακτικά αυτά τα πρωτόκολλα. Εδώ δείχνουμε ότι, ενώ στη φύση η σύνθετη σύζευξη που απαιτείται για την αναστροφή του χρόνου μπορεί να φαίνεται εκθετικά απίθανη, μπορεί κανείς να σχεδιάσει έναν κβαντικό αλγόριθμο ο οποίος περιλαμβάνει σύνθετη σύζευξη και αναστρέφει έτσι μια δεδομένη κβαντική κατάσταση.
Σχήμα 3

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Φωτογραφίζοντας το ΦΡΑΓΜΑ ΗΧΟΥ

NASA captured shockwaves of a supersonic T-38 over the Mojave Desert
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εκπληκτικές φωτογραφίες, τις οποίες η NASA πρώτη φορά κατάφερε να τραβήξει και στις οποίες φαίνονται υπερηχητικά αεροσκάφη Τ-38 να σπάνε το φράγμα του ήχου.
Σχετική εικόνα Supersonic shockwaves from two aircraft
Πηγή: Συγκλονιστικές φωτογραφίες της NASA: Καρέ-καρέ η στιγμή που αεροσκάφη «σπάνε» το φράγμα του ήχου [εικόνες] | iefimerida.gr 

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί η απαρίθμηση απλών ελαστικών κρούσεων μας οδηγεί στον αριθμό π;

Mια εντυπωσιακή πειραματική μέθοδος που υπολογίζει τα ψηφία του π είναι το πείραμα με την βελόνα του Buffon.

Περιληπτικά: χαράσσουμε στο πάτωμα παράλληλες γραμμές που απέχουν απόσταση L μεταξύ τους. Παίρνουμε μια βελόνα μήκους L/2 και την αφήνουμε να πέσει ελεύθερα, με τυχαίο τρόπο, στο πάτωμα.
Επαναλαμβάνουμε το πείραμα αρκετές φορές και καταγράφουμε τις περιπτώσεις που η βελόνα τέμνει κάποια γραμμή στο πάτωμα. 
Αν ν είναι ο αριθμός των δοκιμών και x οι φορές που η βελόνα τέμνει κάποια παράλληλη γραμμή του πατώματος τότε ισχύει:
Ενώ η μέθοδος προσδιορισμού των ψηφίων του π του Buffon έχει στατιστικό χαρακτήρα, υπάρχει και μια άλλη εξίσου εντυπωσιακή «πειραματική» μέθοδος, η οποία είναι εντελώς αιτιοκρατική.
 Βασίζεται στην απλή φυσική της ελαστικής κρούσης δυο μαζών σε μια διάσταση.